IPMS Gent modelbouwclub

Panhard VBL

BouwdoosPanhard VBL
MerkADV Mini
Schaal1/72
TypeResin
VerfHumbrol
Accessoiresscratch, Evergreen profiles
DocumentatieInternet
Military Machines International September 2005
Military Machines International Februari 2006

Geschiedenis

Panhard is een gekende naam; niet alleen in de auto-industrie doch ook in deze van de gevechtsvoertuigen. Eén der meest bekende realisaties was wel deze van de Panhard 178 in gebruik voor en tijdens WO2 door zowel de Franse als de Duitse troepen overal in Europa en Rusland. De VBL, Voiture Blindé Léger, is een modern 2 persoons verkenningsvoertuig in gebruik bij de Franse strijdkrachten. Hij wordt ingezet in alle gebieden waar Franse troepen actief zijn, is zeer beweeglijk op alle terrein en heeft zelfs amfibische eigenschappen vermits hij uitgerust is met een schroef

De kit

Panhard vblADVMini is een Frans merk dat enkel kits in resine uitbrengt. Het is in onze streken minder bekend en bijna onvindbaar. Toen ik de kit jaren geleden aantrof in een Brussels modelbouwcenter besloot ik dan ook om deze niet te laten liggen. Het is één van die kits dat je koopt als je het vindt want anders is het voor altijd verdwenen. De Panhard wordt op de cover voorgesteld als een voertuig zonder bewapening en geschilderd in het wit met markeringen UN voor de Verenigde Naties. Er is trouwens geen bewapening voorzien in de kit. Het plan is bijna onbestaande en eerder te vergelijken met een kindertekening dan met een echt plan. Decals zijn niet aanwezig. Onderdelen zijn er bijna niet. Het chassis en carrosserie bestaat uit één blok resine en de enkele overblijvende onderdelen bestaan uit de vier wielen en hun ophanging alsook twee lichtblokken achteraan. Was de kit niet volledig of ben ik in de loop der jaren onderdelen kwijtgeraakt? Ik weet het niet maar het is een feit dat ik slechts de helft van de delen met betrekking tot de ophanging terugvond. Het vervaardigen uit scratch van de missende stukken vormde echter geen probleem gezien hun simpliciteit. Groot kan men dit model niet noemen vermits het in totaal slechts ongeveer 5 cm lang is.

Constructie

Panhard vblAan de hand van enkele foto’s van VBL’s besloot ik toch maar wat extra detail aan te brengen aan deze kleine kit. Het blok dat het chassis / carrosserie voorstelt is vervaardigd uit goede kwaliteit resine maar voor aan de neus zit een stuk dat moet weggezaagd worden. Daarna moet de neus door vijlwerk bijgewerkt worden. De lichten vooraan werden uitgeboord ten einde later voorzien te worden van Humbrol Clearfix glasimitatie. De ruiten zijn voorzien in het blok resine. Ze uitboren is onbegonnen werk die meer schade dan baat zou brengen. De eerste onderdelen die gemonteerd worden betreffen de lichtblokken achteraan welke geen probleem vormen. Zij zullen na de algemene beschildering moeten gedetailleerd worden. De ophanging achteraan is reeds deels voorzien op het blok. Daar moet enkel een soort schokdemper annex wielschijf op aangebracht worden. Het ontbrekende stuk werd vervaardigd naar model van het origineel. De onderdelen met betrekking tot de voorste wielen bestaan uit een volle en een open driehoek en een veer. Het ontbrekende open stuk werd vervaardigd met behulp van Evergreen profielen. De wielen worden opgekuist maar zullen slechts gemonteerd worden na de algemene beschildering. Aan de rechterzijde van het voertuig komt de uitlaat naar buiten ter hoogte van de achterste wielkast. Op het model is deze voorgesteld maar ik boorde deze uit en verving die door een stukje Evergreen rod. Boven de wielkast moet een rek komen waarop werkgerei is aangebracht. Dit deel was eveneens ontbrekend en diende dus scratch vervaardigd te worden gebruik makend van een restant PE. De schop komt uit de reserve, de bijl en de draadkniptang komen uit een PE set van Hauler.

Beschildering

Panhard vblHet volledige voertuig wordt eerst voorzien van pre-shading met zwart; aangebracht met een airbrush naald 0,15. De universele mat witte kleur wordt aangebracht over het volledige voertuig aan boven en onderzijde. Ook de velgen krijgen deze kleur. Dit wit wordt dan verzegeld met een laag Klir (Future) ten einde vergeling tegen te gaan. Vervolgens worden de ruiten voorzien van een diepblauwe kleur (RAF Blue) hetgeen overeen komt met de werkelijkheid want het gaat hier in feite om kogelvrij glas. Op het einde zullen deze voorzien worden van glansvernis teneinde het effect van het glas weer te geven. De koplampen worden voorzien van een drupje zilver en na droging afgesloten met Clearfix. De achterlichten worden geschilderd in rood; richtingslichten voor en achter in oranje.

Decals

Panhard vblEr zijn geen decals aanwezig in de kit en de grote letters UN komen van een decalvel welke bijgeleverd wordt in de ICM kits van de Russische ZIL 131 trucks. Deze letters worden aangebracht op beide flanken, achterdeur en op de motorkap.

Eindafwerking

De onderzijde van het voertuig wordt voorzien van een drybrush met oker en desert sand poeder afkomstig van MIG Products.

Besluit

Panhard vblIk was dit model begonnen als een vluggertje, straight out of the box, recht uit het doosje. Dit bleek zo niet uit te lopen en uiteindelijk is er nog redelijk veel energie gegaan om deze kit tot een deftig einde te brengen. Het zal in een kleine scène gezet worden op een oude basis van een Matchbox kit, herwerkt tot zandoppervlakte met behulp van echt fijn zand waarbij het een patrouillerend voertuig zal voorstellen. Het zal vermoedelijk opnieuw aandacht trekken want ik kan mij niet herinneren er ooit al één gezien te hebben.

Keep ‘m building

Erwin Bovyn
IPMS Gent


 

Agenda

Update Events - Update artikels